Kuchnia chińska stała się jedną z wielkich kuchni świata. Przez ponad 5000 lat jedzenie odgrywało istotną rolę w prawie wszystkich dziedzinach życia Chińczyków, od zdrowia i medycyny po interesy i świętowanie, i do dzisiaj nie straciło na wadze. Nie można zbagatelizować tego, jak jedzenie w Chinach jest ważne; podczas przywitania przedstawiciele kultury zachodu zapytają o stan zdrowia, a Chińczycy spytają czy coś jedliśmy.
Kuchnia Lu (Kuchnia regionu Shandong):
Już w Okresie Wiosny i Jesieni, ponad 3000 lat temu, Shandong należał do terytorium Qi i Lu. Oba państwa były rozwinięte gospodarczo i kulturowo. Jako że graniczyły one z morzem, posiadały na swoim terytorium góry i żyzne równiny, dysponowały bogactwem roślin wodnych i zbóż, jak również sól morską. Ludność zamieszkująca te tereny od czasów starożytnych podkreślała wagę przypraw. Kuchnia syczuańska:
Ludzie automatycznie myślą o kuchni syczuańskiej jako pikantnej, kwaśnej, słodkiej i słonej; używającej sosu rybnego lub charakteryzującej się dziwnym smakiem. Prawdę powiedziawszy, te smaki zostały wprowadzone dopiero w ciągu ostatnich stu lat, a początkowo były popularne wśród niższych warstw społeczeństwa. Ostra papryka, ważna przyprawa w kuchni syczuańskiej, została wprowadzona zaledwie 200 do 300 lat temu.
Kuchnia Yue (Kuchnia regionu Guangdong):
Kuchnia regionu Guangdong jest wyjątkowa wśród kuchni Chin. Składniki, jakich używa, sposoby gotowania i przyprawiania różnią się od pozostałych kuchni. Guangdong leży w południowych Chinach. Granicząc z pasmami górskimi na północy i Morzem Południowochińskim na południu, region ten był przez długi czas odseparowany od terenów położonych w głębi lądu. W czasach starożytnych mieszkała tam ludność Baiyue, ale za czasów dynastii Qin i Han sprowadziło się tam z głębi lądu wielu imigrantów. Kultura żywieniowa regionu Guangdong zachowała wiele nawyków i zwyczajów żywieniowych ludzi starożytnych, takich jak jedzenie węży. Krótko mówiąc, dla ludzi z Guangdong wszystko, co chodzi, pełza, lata lub pływa jest jadalne. Wiele z tych dziwnych dań nie przemawia już do dzisiejszych wyrafinowanych smaków, niektóre zostały wyeliminowane ze względu na nawyki żywieniowe ludzi z innych regionów, ale nadal istnieją niektóre nietypowe dania. Kuchnia Min (Kuchnia regionu Fujian):
Kuchnia regionu Fujian pojawiła się dosyć późno wzdłuż wybrzeża w południowo-wschodnich Chinach. Kuchnia ta podkreśla owoce morza, ryby słodkowodne i krewetki. W nadmorskim obszarze Fujian łowi się 167 gatunków ryb oraz 90 gatunków żółwi i skorupiaków. Używa się tam również jadalnych gniazd ptasich, mątw i jesiotrów. Wszystkie te specjalne składniki używane są w kuchni regionu Fujian.
Kuchnia Su (Kuchnia jiangsuska):
Kuchnia jiangsuska, zwana też krótko Su Cai, jest jedną z głównych odmian kuchni chińskiej. Składa się ona ze stylów Yangzhou, Nanjinu, Suzhou oraz z dań miasta Zhenjiang. Jest znana na całym świecie ze swojego niepowtarzalnego stylu i smaku. Jest popularna zwłaszcza w obszarach niższego biegu rzeki Jangcy. Kuchnia Zhe (Kuchnia prowincji Zhejiang):
Kuchnia prowincji Zhejiang, zwana też krótko Zhe Cai, jest jedną z ośmiu słynnych szkół kulinarnych w Chinach. Obejmuje ona specjalności Hangzhou, Ningbo i Shaoxing w prowincji Zhejiang, znanej jako "kraj ryb i ryżu". Nietłusta kuchnia Zhejiang zawdzięcza swą reputację świeżości, delikatności, miękkości i gładkości jej dań o łagodnym aromacie. Kuchnia Hangzhou jest najsłynniejsza z trzech wymienionych.
Kuchnia Xiang (Kuchnia prowincji Hunan):
Sztuka kulinarna kuchni Hunan sięgnęła wysokich standardów już za czasów zachodniej dynastii Han. Tym samym jej historia ma już 2100 lat. Prowincja Hunan leży w południowo-wschodnich Chinach, wzdłuż środkowego biegu rzeki Jangcy, na północ od Pięciu Szczytów. Znajdują się tam rzeki, jeziora, góry, wzgórza o łagodnych zboczach, równiny i stawy, co zapewnia bogactwo przysmaków, takich jak dziczyzna, ryby, krewetki, kraby i żółwie. Korzystając w pełni z tych zasobów, lokalna ludność stworzyła szeroką gamę przysmaków. Kuchnia Hunan składa się z ponad 4000 dań, z których ponad 300 jest bardzo znanych. Dania kuchni Hunan cechują się pikantnym i kwaśnym smakiem, świeżym aromatem, tłustością, głębokimi kolorami i wyrazistością głównego smaku każdego dania. Składa się ona z kuchni regionalnych z Doliny Rzeki Xiangjiang, rejonu Jeziora Tongting i zachodnich obszarów górzystych.
Kuchnia Hui (Kuchnia regionu Anhui):
Kuchnia regionu Anhui (w skrócie Hui Cai), jedna z ośmiu głównych szkół kulinarnych Chin, reprezentuje lokalną sztukę kulinarną miasta Huizhou. Obejmuje ona specjalności Południowego Anhui, Yanjiang i Huai Bei. Cechą charakterystyczną wyróżniającą kuchnię Anhui jest nie tylko bogaty wybór składników, ale też ścisła kontrola procesu gotowania.