Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przeczytaj więcej w Polityce Prywatności
Zaakceptuj cookies na tej stronie


Pośrednictwo wizowe Bilety lotnicze Referencje naszych klientów Opinie klientów Relacje z naszych wypraw
Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty











Dawniej znana na zachodzie tylko w formie „sukiyaki” lub bardziej egzotycznego “sushi”, kuchnia japońska stała się w ostatnich latach o wiele bardziej rozpoznawana i doceniana na całym świecie. Wielu zwiedzających Japonię spróbowało już przyjemności surowej ryby czy smażonych w cieście krewetek. Jednak niewiele osób odwiedzających Japonię po raz pierwszy jest przygotowanych na zróżnicowanie i wystawność japońskiego jedzenia, które jest przygotowywane w sposób tradycyjny. Jedzenie w Japonii jest przeżyciem, które ma być przyjemne i zapamiętane z czułością do końca życia.

Sukiyaki  przygotowuje się zaraz przy stole gotując pokrojoną w cienkie pasy wołowinę z warzywami, tofu i vermicelli (makaronem sojowym). Tempura to jedzenie w cieście z jajka, wody i mąki pszennej, smażone w głębokim oleju roślinnym. W cieście obtacza się krewetki, a podczas sezonu rybę i warzywa. Sushi to mały kawałek surowych owoców morza ułożony na kulce przyprawionego octem ryżu. Najczęstszymi składnikami są tuńczyk, kałamarnica i krewetki. Serwowane są również ogórki, marynowana rzodkiew i słodki omlet jajeczny. Sashimi to pocięta w plasterki surowa ryba jedzona z sosem sojowym. Kaiseki ryori jest uważne za najwyśmienitszą wykwintność kuchni japońskiej. Dania składające się głównie z warzyw i ryb, z sezonową bazą wodorostów i grzybów, charakteryzują się wytworny smakiem i aromatem. Yakitori przyrządza się z małych kawałków mięsa kurczaka, wątroby i warzyw, które nabija się  na bambusowy patyczek i grilluje nad gorącymi węglami. Tonkatsu jest głęboko smażonym kotletem z wieprzowiny obtoczonym w okruszkach chleba. Shabu-shabu to delikatne, cienkie plasterki wołowiny trzymane w pałeczkach i zanurzane w garnuszku gotującej się wody, a następnie, przed zjedzeniem, zanurzane w sosie. Soba i udon są dwoma rodzajami japońskich klusek. Soba są przygotowane z mąki gryczanej, a udon z pszennej. Są podawane z rosołem lub zamoczone w sosie i  dostępne w setkach pysznych kombinacji.

OWOCE MORZA
Atrakcję dla turystów z całego kraju na wyspie Hokkaidō stanowi różnorodność świeżych ryb i przetworzonych owoców morza. Do specjałów należą kraby, przegrzebki, jeże morskie, ikra łososia, śledzie, flądry, dorsze, kalmary, ośmiornice, krewetki, ślimaki, małże jadalne i wodorosty. Zbierane w północnych morzach, te produkty z kategorii owoców morza cechuje wyrafinowany smak. Oceniane są jako jedne z najlepszych w swoim rodzaju. Zwłaszcza krab jest wyjątkowy. W zależności od sezonu i miejsca można skosztować różnych gatunków np. czerwonego kraba królewskiego czy kraba kegani. W sezonie kraby są ciężkie jak na swój rozmiar i bogate w smaku jeśli ugotuje się je w solance lub przygotuje jako sashimi. Jeże morskie karmione wodorostami i sashimi są tak pyszne, że trzeba spróbować ich choć raz. Tak bogatej i soczystej słodyczy nie znajdzie się nigdzie poza Hokkaidō. Najlepiej odwiedzić jednen z targów, gdzie można zjeść świeże jedzenie na miejscu. Istnieją restauracje, które za rozsądną cenę serwują próbki unikatowych owoców morza, takich jak donburimeshi lub miskę ryżu ze sporą ilością jeża morskiego, ikry łososia i przegrzebków.

Jedzenie każdego rodzaju i z każdego kraju świata jest jedną z największych przyjemności życia w Japonii. Nie tylko rozwinięto tam jedną z najlepszych kuchni świata, która oferuje łechcące podniebienie doznania od subtelnych sashimi po proste kluski, ale również niektórzy z najlepszych kucharzy świata przyjechali tu by gotować dla wybrednych smakoszy. Zwłaszcza Tokio, czerpiąc korzyść ze statusu światowej stolicy finansów i biznesu, jest rogiem obfitości smaków i form jedzenia. By zacząć eksplorować różnorodność kuchni obecnych w Japonii najlepiej przejść się w sąsiedztwie jakiejkolwiek stacji metra lub przejścia podziemnego.  Miejsca gdzie można tu wypić i zjeść z pewnością reprezentują obfitość domowego jedzenia, a jednocześnie ceny nie są za wysokie. Z myślą o osobach nie mówiących po japońsku wiele restauracji prezentuje plastikowe lub woskowe repliki swoich dań na wystawach, lub dostarcza gościom menu z kolorowymi zdjęciami. Innym miejscem, gdzie można znaleźć posiłki w rozsądnej cenie są większe domy handlowe, które często przeznaczają całe górne lub dolne piętro na lokalizację różnych restauracji. Niektóre restauracje z niskimi cenami proszą gości o zakup talonów na każde danie, u kasjera lub w automatach. Dawanie napiwków nie jest praktykowane w Japonii.

Japońskie sake (wino ryżowe) bardzo dobrze pasuje z różnorodnymi daniami kuchni narodowej. Ważone z ryżem i wodą, sake jest japońskim napojem alkoholowym z czasów starożytnych. Ponieważ może ono być pite po podgrzaniu w zimie rozgrzewa ciało. Pite schłodzone, dobre sake ma smak podobny do wina dobrej jakości. W całym kraju znajdują się lokalne browary sake, co sprawia że ich indywidualne cechy smaku bazują na jakości ryżu i wody, jak również na różnicach w procesie ważenia.

 



Orient Travel Sp. z o. o.

tel. 32 78 58 075, tel. 505 422 377, fax. 32 78 58 076, infolinia. 801 011 081, e-mail: office@orientravel.pl

siedziba/registered office: ul. Warszawska 36, 40-010 Katowice, POLAND
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Katowicach Wydział Gospodarczy KRS 0000346859
NIP/tax reg. no.: 9542693582 REGON/company reg. no.: 241490434
Kapitał zakładowy/share capital: 55 000 zł

Strona Główna | O Firmie | Wycieczki | Oferta | Kontakt | Nasi agenci | Dla agentów
Copyright © 2006-2016 | Wszelkie prawa zastrzeżone dla Orient Travel | shudokanaikido.pl

Historia Chin | Geografia Chin | Klimat Chin | Ludność Chin | Chińska Kuchnia | Chiny - Wskazówki dla podróżnych | Historia Filipin | Geografia Filipin | Klimat Filipin | Ludność Filipin | Filipińska Kuchnia | Filipiny - Wskazówki dla podróżnych
Historia Indii | Geografia Indii | Klimat Indii | Ludność Indii | Indyjska Kuchnia | Indie - Wskazówki dla podróżnych | Historia Japonii | Geografia Japonii | Klimat Japonii | Ludność Japonii | Japońska Kuchnia | Japonia - Wskazówki dla podróżnych
Historia Tajlandii | Geografia Tajlandii | Klimat Tajlandii | Ludność Tajlandii | Tajska Kuchnia | Tajlandia - Wskazówki dla podróżnych

Chiny wycieczki dla firm | Chiny incentive | Chiny wyjazdy motywacyjne | Chiny wycieczki objazdowe | Wycieczki Indie | Wycieczki do Indii | Wycieczki Sri Lanka

experiencepoland.eu | Wynajem samolotów | Wizy do Indii | Wizy do Rosji | Stronę obsługuje studiotomcom.pl