Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przeczytaj więcej w Polityce Prywatności
Zaakceptuj cookies na tej stronie


Pośrednictwo wizowe Bilety lotnicze Referencje naszych klientów Opinie klientów Relacje z naszych wypraw
Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty











Kuchnia khmerska to inna nazwa określająca jedzenie i kuchnię popularne w Kambodży. Żywność w Kambodży obejmuje owoce tropikalne, ryż, makaron, napoje i różne zupy.

Podstawowym pożywieniem mieszkańców Kambodży jest ryż. Prawie każdy posiłek zawiera miseczkę ryżu, chociaż makaron jest również popularny. Wiele zup, curry i dań podsmażanych jest podawanych wraz ryżem. W Kambodży dostępnych jest wiele odmian ryżu, w tym aromatyczny ryż i klejowaty lub lepki ryż. Ten drugi jest powszechniej stosowany w deserach z owocami, takimi jak durian.

Kuchnia khmerska ma wiele wspólnego z kuchnią sąsiedniej Tajlandii, choć ogólnie nie jest ona tak ostra. Istnieje również wiele podobieństw do kuchni wietnamskiej, takich jak wspólne dania i kolonialna historia, jako że oba kraje były częścią francuskiego imperium kolonialnego w Azji Południowo-Wschodniej. Kuchnia Kambodży czerpie również z kuchni Chin i Francji, państw które odegrały ważną rolę w historii kraju. Dania curry znane jako kari świadczą o wpływie kulturowym Indii. Wiele odmian makaronu ryżowego ukazuje wpływy kuchni chińskiej. Konserwowane cytryny są niezwykłym składnikiem dodawanym do niektórych dań khmerskich, nieczęsto stosowanym w kuchniach krajów sąsiadujących z Kambodżą. Mleczko kokosowe stanowi główny składnik wielu khmerskich curry i deserów.

Śladem pozostałym po Francuzach są bagietki, które Kambodżanie często jedzą z pasztetem, sardynkami z puszki lub jajkami. Taka bagietka z filiżanką mocnej kawy słodzonej zagęszczonym mlekiem to przykład typowego śniadania kambodżańskiego.

Na posiłek Kambodżanów składają się zwykle przynajmniej trzy lub cztery dania. Jednym z nich będzie zwykle zupa, samlor, podawana wraz z daniami głównymi. Każde osobne danie będzie słodkie, kwaśne, słone lub gorzkie. Chili jest podawane osobno, tak aby każdy z jedzących mógł stosować je według własnego smaku. W ten sposób Kambodżanie upewniają się że dostarczą sobie po trochu z każdego ze smaków i w ten sposób usatysfakcjonują swoje podniebienia.

Kilka kursów kulinarnych jest obecnie prowadzonych w popularnych obszarach turystycznych, co daje odwiedzającym Kambodżę okazję poznania kulinarnych sekretów Khmerów.


Składniki

Prahok

Popularnym składnikiem jest będący niemal instytucją narodową prahok - gryzący typ fermentowanej pasty rybnej. Używa się go w wielu daniach, jako charakterystycznej przyprawy. Jest to smak, do którego większość mieszkańców państw zachodnich musi się przyzwyczaić, jednak stanowi on część integralną kuchni khmerskiej. Pasta uobecna jest w wielu daniach. Używa się jej też jako sosu do maczania. Obfite użycie prahok, dodającego słonawy posmak wielu daniom, jest cechą wyróżniająca kuchnię khmerską od kuchni innych sąsiadujących krajów. Prahok może być przygotowany na wiele sposobów i jedzony jako osobne danie. Prahok jien jest smażony i zwykle miesza się go z mięsem (najczęściej wołowiną lub wieprzowiną) oraz chili. Może być również jadany z dipami, warzywami np. ogórkiem lub bakłażanem i ryżem. Prahok gop lub Prahok ang przykrywa się liśćmi bananowca i pozostawia się go, aby gotował się pod kawałkami kamienia lub nad węgielkami.

Jeśli nie używa się prahok, w zamian stosuje się kapǐ – sfermentowanej pasty krewetkowej. W kuchni khmerskiej w zupach, daniach podsmażanych i jako dipu używa się również często sosu rybnego.



Przyprawy

Papryczka chili była nieznana w Azji przed XVI wiekiem. Sprowadzili ją Portugalczycy. Minęło jeszcze trochę czasu, zanim chili dotarło do Kambodży. Po dziś dzień nie ma ono pewnej pozycji w khmerskiej kuchni i nie jest powszechnie stosowane, w przeciwieństwie do Tajlandii, Laosu i Malezji. Gdy danie ma być ostre, wybór pada raczej na czarny pieprz. Tamarynd jest często stosowany jako baza zupy w daniach, takich jak samlar machu. Anyż gwiazdkowy jest koniecznością przy karmelizowaniu mięsa w cukrze palmowym, jak w przypadku wieprzowiny w daniu zwanym pak lov. Kurkuma, galangal, imbir, trawa cytrynowa i liście papedy są podstawowymi przyprawami w khmerskich daniach gotowanych, gulaszach i prawie wszystkich curry.

Jako że Kambodża ma rozbudowaną sieć szlaków wodnych, słodkowodne ryby stanowią dużą część diety większości mieszkańców. Ten składnik znajduje się w wielu przepisach. Codzienne świeże połowy pochodzą z rzek Mekong, Bassac i rozległego jeziora Tonle Sap. Chociaż ryby słodkowodne są najczęściej spożywanym rodzajem mięsa w diecie Kambodżan, wieprzowina i kurczak są również popularne. Jedzenie wegetariańskie stanowi część kuchni khmerskiej, często preferowaną przez uważniejszych buddystów. Nie jest jednak tak popularne, jak w sąsiadującym Wietnamie.


Kroeung

Od Hindusów, za pośrednictwem Jawajczyków, Kambodżanie nauczyli się sztuki mieszana przypraw na pastę. Używa się do niej wielu składników, takich jak kardamonu, anyżu gwieździstego, goździków, cynamonu, imbiru, kurkumy i gałki muszkatałowej. Inne rodzime składniki takie jak trawa cytrynowa, galangal, czosnek, szalotka, kolendra i liście papedy dodaje się do tej mieszanki, tak aby utworzyć charakterystyczną złożoną mieszankę przypraw zwaną „kroeung”. Innymi składnikami kroeung używanymi przez Khmerów w Ameryce są trawa cytrynowa, kurkuma, czosnek, prahok i liście cytryny. Jest to ważna aromatyczna pasta powszechnie stosowana w kuchni Kambodży.


Warzywa

Wiele warzyw stosowanych w kuchni khmerskiej stosuje się również w Chinach. Niezwykłe warzywa, takie jak beninkaza szorstka, przepękla ogórkowata, trukwa czy chińska długa fasola yardlong, można znaleźć w zupach i gulaszach.

Orientalny kabaczek może być duszony, smażony w woku lub słodzony i gotowany na parze z mleczkiem kokosowym jako deser. Warzywa takie jak grzyby, kapusta, mini kolby kukurydzy, pędy bambusa, świeży imbir, kai-lan („chiński brokuł"), zielony groszek w strąkach i chińska kapusta bok choy są częstymi składnikami wielu dań z woka. Są one razem znane pod nazwą chha. Kwiaty banana są krojone w plasterki i dodawane do niektórych dań z makaronem, jak nom banh chok.


Owoce

Owoce są tak popularne w Kambodży, że mają własny dwór królewski. Duriana uważa się za „króla”, mangostana za „królową”, sapodillę za „księcia” a owoc mleczny (phlai teuk doh ko) za “księżniczkę”. Do innych popularnych owoców należą: owoc jan, ananas, aguay, papaja, kokos, dżakfrut, arbuz, banan, mango, rambutan i wiele innych, których nazwy nie mają polskich odpowiedników (np. rose apple i palmyra fruit). Chociaż owoce zwykle jada się na deser, niektóre z nich jak dojrzało mango, arbuzy i ananasy są powszechnie jadane z mocno słonymi rybami i nieprzyprawionym ryżem. Z owoców przygotowuje się również napoje zwane tuk kolok, głównie koktajle. Popularnymi owocami na koktajle są durian, mango i banany.


Mięso

Ryba jest najbardziej popularną postacią mięsa w kuchni khmerskiej. Dużą część ryb stanowią ryby słodkowodne pochodzące z jeziora Tonle Sap. 60% białka w diecie Kambodżan pochodzi z ryb. Suszona solona ryba, znana jako trei ngeat, jest najbardziej lubiana z czystą kaszką ryżową. Popularne khmerskie danie zwane amok przygotowuje się z odmiany suma gotowanej w pikantnym curry na bazie kokosa. Wołowinę dość powszechnie stosuje się do przyrządzania słodkich khmerskich kiełbasek znanych jako twah ko. Wołowina i kurczak są duszone, pieczone na ruszcie lub smażone. Wśród owoców morza znaleźć można szereg skorupiaków, takich jak małże, sercówki, raki, krewetki i kałamarnice. Homary nie są popularne z uwagi na swoją cenę, jednak ludność Kambodży klasy średniej i ludzie bogaci lubią jadać je w Sihanoukville. Kaczka pieczona na chiński sposób char siu jest popularnym daniem podczas festiwali. Bardziej niezwykłe odmiany mięsa to żaba, żółw i różne stawonogi, takie jak tarantule. Trudno znaleźć je w kuchni khmerskiej poza granicami Kambodży, jednak są używane w codziennych daniach w kraju.


Makarony

Wiele elementów dań makaronowych było zainspirowanych przez kuchnie Chin i Wietnamu, jednak mają one wyraźne khmerskie odmiany. Do dań makaronowych nigdy nie używa się prahok. Makaron w formie ryżowych pałeczek jest używany w mee katang, które jest kambodżańską odmianą chǎo fěn z sosem. Inaczej niż w chǎo fěn w stylu chińskim, makaron jest przykrywany smażoną w woku wołowiną i warzywami, a na górę kładzie się jajecznicę. Makaron w stylu birmańskim (Mee Kola) to danie wegetariańskie z cienkiego makaronu ryżowego, gotowane z sosem sojowym i ze szczypiorkiem czosnkowym. Serwuje się je z kiszonymi warzywami Jroak, pokronymi w wąskie paski jajkami i słodkim sosem rybno-czosnkowym przybranym zmiażdżonymi orzeszkami ziemnymi. Mi Cha to smażony w woku makaron jajeczny.





Orient Travel Sp. z o. o.

tel. 32 78 58 075, tel. 505 422 377, fax. 32 78 58 076, infolinia. 801 011 081, e-mail: office@orientravel.pl

siedziba/registered office: ul. Warszawska 36, 40-010 Katowice, POLAND
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Katowicach Wydział Gospodarczy KRS 0000346859
NIP/tax reg. no.: 9542693582 REGON/company reg. no.: 241490434
Kapitał zakładowy/share capital: 55 000 zł

Strona Główna | O Firmie | Wycieczki | Oferta | Kontakt | Nasi agenci | Dla agentów
Copyright © 2006-2016 | Wszelkie prawa zastrzeżone dla Orient Travel | shudokanaikido.pl

Historia Chin | Geografia Chin | Klimat Chin | Ludność Chin | Chińska Kuchnia | Chiny - Wskazówki dla podróżnych | Historia Filipin | Geografia Filipin | Klimat Filipin | Ludność Filipin | Filipińska Kuchnia | Filipiny - Wskazówki dla podróżnych
Historia Indii | Geografia Indii | Klimat Indii | Ludność Indii | Indyjska Kuchnia | Indie - Wskazówki dla podróżnych | Historia Japonii | Geografia Japonii | Klimat Japonii | Ludność Japonii | Japońska Kuchnia | Japonia - Wskazówki dla podróżnych
Historia Tajlandii | Geografia Tajlandii | Klimat Tajlandii | Ludność Tajlandii | Tajska Kuchnia | Tajlandia - Wskazówki dla podróżnych

Chiny wycieczki dla firm | Chiny incentive | Chiny wyjazdy motywacyjne | Chiny wycieczki objazdowe | Wycieczki Indie | Wycieczki do Indii | Wycieczki Sri Lanka

experiencepoland.eu | Wynajem samolotów | Wizy do Indii | Wizy do Rosji | Stronę obsługuje studiotomcom.pl