Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przeczytaj więcej w Polityce Prywatności
Zaakceptuj cookies na tej stronie


Pośrednictwo wizowe Bilety lotnicze Referencje naszych klientów Opinie klientów Relacje z naszych wypraw
Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty











KUCHNIA

Kuchnia lankijska jest pikantna i ostra. Głównym pożywieniem mieszkańców wyspy jest ryż, który spożywają z curry na bazie warzyw lub ryb. Wszystkie potrawy są gotowane na bazie mleczka kokosowego, a smaku dodają swobodnie używane przyprawy. Jak wszyscy mieszkańcy regionów wybrzeża, Lankijczycy są również ekspertami w przygotowywaniu dań rybnych. Niektórymi z popularnych dań na Sri Lance są Mallung, Sambol, Lamprais, Buriyani i Polos Pehi. Lankijczyki smakują również w soczystych słodkich mięsach jak Kavum, Halape, Thalaguli i Wattalapam. Ulubionymi napojami są natomiast herbata i kawa.

Curry
Curry towarzyszy daniom mięsnym, warzywnym i rybnym. Curry są przygotowywane z licznych przypraw opiekanych, a potem razem zmielonych w młynku. Bazą curry jest mleczko kokosowe. Smaku nadają im świeże zioła. Podstawowe składniki takie jak kurczak, wołowina, baranina, jajka i warzywa są gotowane w gęstym sosie z przyprawami. W całym kraju jest bardzo wiele odmian rybnych curry. Lankijczycy mają swój własny, odrębny sposób ich przygotowywania. Bardzo znane jest południowe ambul thiyal  (curry z surowej ryby). Wegetariańskie curry są przygotowywane ze wszystkich dostępnych owoców i warzyw, takich jak bakłażan, fasola, burak, marchew, kwiat banana, dynia itp. Lankijskie curry są bardzo pikantne. Jednak dostosowuje się je tak, aby pasowały również podniebieniom obcokrajowców. Składnikami curry są proszek chilli, świeże chilli, cynamon, kurkuma, proszek i liście curry, cebule, czosnek, imbir i mleczko kokosowe.

Ryż
Ryż jest podstawowym składnikiem pożywienia Lankijczyków. Dla prawie każdej rodziny na Sri Lance głównym posiłkiem jest ryż z curry. Znany jest w wielu odmianach. Samva to perłowy ryż spożywany na specjalne okazje. Na święta gotuje się żółty ryż na bazie mleczka kokosowego, któremu nadaje się delikatny smak za pomocą przypraw. Popularnym daniem świątecznym jest Kiribath – ryż mleczny. Odmiana milchard o dużych ziarnach wydziela lekko ostry zapach w trakcie gotowania.

Dania rybne
Mieszkańcy miast wybrzeża spożywają pyszne świeże ryby z krewetkami, krabami i homarami. Smażona ryba jest jedzona z frytkami i sałatką, a rybne curry z ryżem. Curry z surowej ryby jest popularnym daniem w południowej części kraju. Tuńczyk i makrela są bardzo popularne wśród rodowitych mieszkańców wyspy.

Popularne dania.
Mallung jest z chęcią jedzony z curry. Przygotowywany z poszatkowanych zielonych warzyw i szuszonych krewetek, jest mieszany z tartym kokosem i przyprawami. Sambol to pikantne, ostre danie. Pol Symbol to proste połączenie startego kokosa, cebuli, czerwonego pierprzu, limonki i soli. Seeni Sambol to soczyste połączenie konserwy rybnej i ostrej cebuli. Lankijczycy lubią do swoich potraw jeść wafle, marynowane warzywa i ostre sosy korzenne. Lamprais to danie o unikatowym smaku. Jest to połączenie wielu składników takich jak curry, bitki, sambol, specjalna pasta krewetkowa, curry z bakłażana i ryż, pieczonych w liściu banana. Buriyani to ryż gotowany w mięsnym wywarze. Polos Pehi to danie przygotowywane z miękkich owoców drzewa bohenkowego.  Częścią kuchni wyspy są także mięsa przygotowywane na słodko. Kavum to placek przygotowywany z ryżu i melasy. Helape to mieszanka kokosa, cukru trzcinowego i mąki. Thalaguli to słodkie danie w kształcie kulki. Wiele Indyjskich dań na słodko można znaleźć również na Sri Lance, szczególnie w Colombo i Kandy. Wattalapam to nawilżający usta deser. Twaróg i melasa cieszą się popularnością wśród turystów. Chrupiące kanapki, pyszne herbarniki, frytki ziemnaczane i kiełbaski są używane przez Lankijczyków jako przekąski.

Owoce
Na Sri Lance można znaleźć wiele odmian owoców. Można tu cieszyć się smakiem mango, ananasa, arbuza, papai, klejowca jadalnego, bananów (znanych także jako platany) i rambutana (owoc przypominający liczi). Niektóre z nich można znaleźć tylko na Sri Lance.

Napoje
Sri Lanka należy do największych producentów herbaty na świecie. Zwykle jest ona pita z cukrem i mlekiem. Niektórzy lubią pić „czystą herbatę” co oznacza herbatę tylko z cukrem, bez mleka. Więcej smaku herbacie może dodać kruszony imbir. Lankijczycy lubią również pić kawę. W Colombo można posmakować naprawdę dobrego espresso. Miejscowe chłodne napoje są na Sri Lance przygotowywane ze świeżych owoców. Szeroko dostępne są również butelkowane napoje gazowane takie jak Coca-Cola, Sprite, Pepsi itp. Bardzo popularnymi markami napojów gazowanych są na Sri Lance Elephant House i Ginger Beer. Popularne jest również picie wody z młodych kokosów. Ścinane na świeżo są bardzo pyszne i pożywne. Dostępny jest również szereg lokalnych i importowanych piw. Dwoma lokalnymi napojami alkoholowymi są Toddy i Arrack. Toddy przygotowuje się z drzew palmowych, a Arrack to jego sfermentowana i rafinowana odmiana.



Orient Travel Sp. z o. o.

tel. 32 78 58 075, tel. 505 422 377, fax. 32 78 58 076, infolinia. 801 011 081, e-mail: office@orientravel.pl

siedziba/registered office: ul. Warszawska 36, 40-010 Katowice, POLAND
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Katowicach Wydział Gospodarczy KRS 0000346859
NIP/tax reg. no.: 9542693582 REGON/company reg. no.: 241490434
Kapitał zakładowy/share capital: 55 000 zł

Strona Główna | O Firmie | Wycieczki | Oferta | Kontakt | Nasi agenci | Dla agentów
Copyright © 2006-2016 | Wszelkie prawa zastrzeżone dla Orient Travel | shudokanaikido.pl

Historia Chin | Geografia Chin | Klimat Chin | Ludność Chin | Chińska Kuchnia | Chiny - Wskazówki dla podróżnych | Historia Filipin | Geografia Filipin | Klimat Filipin | Ludność Filipin | Filipińska Kuchnia | Filipiny - Wskazówki dla podróżnych
Historia Indii | Geografia Indii | Klimat Indii | Ludność Indii | Indyjska Kuchnia | Indie - Wskazówki dla podróżnych | Historia Japonii | Geografia Japonii | Klimat Japonii | Ludność Japonii | Japońska Kuchnia | Japonia - Wskazówki dla podróżnych
Historia Tajlandii | Geografia Tajlandii | Klimat Tajlandii | Ludność Tajlandii | Tajska Kuchnia | Tajlandia - Wskazówki dla podróżnych

Chiny wycieczki dla firm | Chiny incentive | Chiny wyjazdy motywacyjne | Chiny wycieczki objazdowe | Wycieczki Indie | Wycieczki do Indii | Wycieczki Sri Lanka

experiencepoland.eu | Wynajem samolotów | Wizy do Indii | Wizy do Rosji | Stronę obsługuje studiotomcom.pl