Chociaż jedzenie tajskie uważa się za ostre, tak naprawdę podstawą kuchni tego kraju jest równowaga pomiędzy różnymi smakami: ostrym, słonym, słodkim, kwaśnym i gorzkim.
Charakterystyczną cechą jest używanie zarówno świeżych ziół i przypraw, jak i sosu rybnego do przygotowania prawie każdego dania. Istnieją regionalne odmiany kuchni uznawanej za typowo tajską. Jest to rezultatem wpływów sąsiednich krajów, takich jak Chiny, Laos, Birma czy Malezja.
Ryż
Ryż jest podstawowym pożywieniem Tajów. Je się go z większością posiłków od śniadania po deser. Najwyżej cenioną odmianą tajskiego ryżu jest ryż jaśminowy, rodzima odmiana o słodkim zapachu i długich ziarnach. Ugotowany na parze, ryż jaśminowy jest najlepszym dodatkiem do większości dań, w tym tajskich curry. Ta najbardziej pożądana odmiana jest też najdroższa. W rezultacie większość restauracji serwuje Khao Suoy, „piękny ryż”, prostą, białą, powszechnie uprawianą odmianę, którą spożywa się z przystawkami wszelkiego typu. Khao pad czy „smażony ryż” jest przyrządzany z wieprzowiną lub kurczakiem, chilli i sosem rybnym. Khao Tom to popularne danie śniadaniowe, słona zupa przypominająca owsiankę, gotowana z wieprzowiną i czosnkiem. Khao Niaw, „klejący ryż” jedzony jest ręką, gdy serwuje się go z daniami tradycji północno-wschodniej, takimi jak grillowany kurczak (gai yang) i ostrą sałatką z papai (som tam), wykorzystywany jest też w ulubionym deserze Tajów: lepkim ryżu z mango.
Dania główne
Większość dań tajskich to dania smażone lub grillowane, podawane z ryżem. Ryba (blah), wieprzowina (moo), wołowina (neua) i kurczak (gai) są przygotowywane na różne sposoby, choć zwykle są siekane na drobne kawałki wielkości kęsa i smażone z różnymi przyprawami, takimi jak czosnek, chilli, bazylia. Ryba i kurczak są często grillowane lub smażone. Ryba czasami jest przygotowywana i podawana w całości.
Tajskie curry i zupy
Tajskie posiłki są zwyczajowo podawane w sposób rodzinny, wszyscy goście dzielą się przystawkami. Do posiłku zwykle zamawia się zupę lub curry. Konsystencja każdego tajskiego curry bardzo się różni, tak że niektóre z nich można by sklasyfikować jako zupy. Większość tajskich curry jest na bazie mleczka kokosowego. Istnieją mniej lub bardziej ostre rodzaje. Gaeng Massaman to łagodne curry z groszku i ziemniaków; Gaeng Kiaw Wan (zielone tajskie curry) to curry o średniej gęstości i ostrości, tymczasem Gaeng Daeng (czerwone curry), inaczej znane jako Gaeng Pet (ostre curry) to mniej gęsta i oczywiście ostrzejsza odmiana. Tom Kha to łagodna kokosowa zupa, na pograniczu zupy i curry. Zupy są serwowane grupom gości wspólnie wraz z małymi miseczkami, z których należy je jeść. Chociaż niektóre curry i zupy mogą być serwowane bez mięsa dla wegetarian, wielu tajskich kucharzy stosuje sos rybny do wszystkich potraw, jako że jest to tajski substytut soli.
Tajski makaron
W przeciwieństwie do typowych dań tajskich, które są podawane do wspólnej konsumpcji, większość tajskich dań z makaronem jest serwowanych indywidualnie. Tajskie makarony są najczęściej wytwarzane z ryżu, choć powszechne są również makarony jajeczne (ba mee) i na bazie fasoli mung (tzw. szklane). Rad naa i gway tiow to smażone makarony serwowane z wołowiną, kurczakiem lub wieprzowiną. Poza tym, tajskie makarony są serwowane w zupie, z ostrą czerwoną wieprzowiną (moo daeng) lub kurczakiem. W odróżnieniu od większości dań tajskich jedzonych widelcem i łyżką, tajskie makarony są zazwyczaj jedzone pałeczkami i łyżką, co stanowi ślad chińskiego pochodzenia tej kuchni.
Desery
Tajowie uwielbiają jeść desery. Tradycyjne tajskie desery są dość słodkie, przygotowywane głównie z różnych kombinacji ryżu, mleczka kokosowego i cukru wraz z kilkoma mniej popularnymi składnikami deserów, takimi jak słodka kukurydza czy fasola. Owoce są również popularnym tajskim deserem i są zwykle podawane bez dodatków, pokrojone w plasterki. Bardzo popularnym deserem jest mango z kleistym ryżem w słodkim mleczku kokosowym.
Sałatki Yam
Tajskie sałatki są często jednymi z najostrzejszych dań tajskich. Tajska sałatka jest przygotowywana głównie z surowych warzyw połączonych z chilli, cytryną i sosem rybnym, jednak niektóre, jak na przykład Yam Neua (tajska sałatka z wołowiną) zawierają mięso.
Najbardziej rozpoznawana za granicą tajska sałatka, Som Tam, jest tak naprawdę potrawą pochodzącą z Laosu i jest najbardziej popularna na północnym-wschodzie Tajlandii. Som Tam składa się głównie ze strzępków papai i jest często podawana z grillowanym kurczakiem (gai yang).
Yam sam-o jest łagodniejszą sałatką na bazie owocu pomelo podobnego do grejpfruta, lecz mniej cierpkiego w smaku. Yam som-o jest zwykle podawana z poszatkowanym kurczakiem. Inne sałatki to Yam Neua, tajska sałatka z wołowiną serwowana z sosem pomidorowym i cebulą oraz Yam Wonsan, sałatka ze szklanym makaronem i krewetkami.