Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przeczytaj więcej w Polityce Prywatności
Zaakceptuj cookies na tej stronie


Pośrednictwo wizowe Bilety lotnicze Referencje naszych klientów Opinie klientów Relacje z naszych wypraw
Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty











Choć dania kuchni wietnamskiej stają się coraz bardziej znane na całym świecie, dzięki restauracjom obecnym w wielu krajach, żadne jedzenie wietnamskie przyrządzone poza granicami kraju nie może się równać pod względem smaku czy jakości temu przyrządzanemu na miejscu. Pokrótce, kuchnia wietnamska oparta jest głównie na daniach z ryżu uprawianego na wodnych polach ryżowych w całym kraju. Dania zróżnicowane są od codziennych prostych posiłków, aż po najbardziej złożone dania stworzone dla króla. Kuchnię cechują równowaga pomiędzy świeżymi ziołami i mięsami, jak również selektywne użycie przypraw zapewniające uzyskanie wspaniałych smaków. Wietnamskie jedzenie może uchodzić za jedno z najzdrowszych, a zarazem najbardziej wykwintnych na świecie.

Przyprawy i składniki

Składniki dań w Wietnamie odzwierciedlają geografię i klimat kraju. Ryż (uprawiany na wodnych polach ryżowych w całym kraju) jest głównym źródłem skrobi używanym w codziennych posiłkach. Wytwarza się z niego różne rodzaje ciast i makaronów. Poza licznymi wegetariańskimi daniami buddyjskimi, większość dań wietnamskich to połączenie różnorodnych warzyw, ziół i mięs.

Do popularnych ziół należy trawa cytrynowa. Z mięs najczęściej jada się wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, krewetki oraz różne rodzaje ryb. Jagnięcina, kaczka, inne ptaki, a nawet psy i inne dzikie zwierzęta są również używane, jednak w mniejszym stopniu. Sosy sojowe i rybne są używane zarówno do przyprawiania, jak i w formie dipów do prawie każdego dania. Orzechy ziemne mają również szerokie zastosowanie w wietnamskiej kuchni.

Styl przyrządzania posiłków

Wietnamczycy przyrządzają swoje jedzenie na różne sposoby: smażą w głębokim tłuszczu, podsmażają w woku, gotują w wodzie lub na parze. W odróżnieniu do Chińczyków, obywatele Wietnamu używają do gotowania minimalnych ilości oleju. Starają się zatrzymać jak najwięcej ze świeżości i naturalnego smaku jedzenia.

Jedzenie trzech regionów

Jak wszystko inne, jedzenie w Wietnamie również różni się w zależności od części kraju. Na północy używa się sosu sojowego, sosu rybnego i sosu z krewetek, a dania są często podsmażane.

Panuje tam ostrzejsza pogoda, a rolnictwo jest mniej rozwinięte niż na południu. Używa się tam więc mniej mięsa, ryb i warzyw. Czarny pieprz (zamiast chili) nadaje daniom ostrość. Smaki są wyraźne i mniej słodkie, jednak bardziej słone niż w innych regionach.

Wietnam środkowy wyróżniają jego ekstremalne przyprawy i kolory jedzenia. Kuchnia miasta Hue podlegała wpływom królewskiej kuchni, tworzonej kiedyś dla monarchów. Kładzie ona nacisk na jakość i ilość – posiłek składa się z wielu złożonych dań  serwowanych w małych porcjach.

Kuchnia południowej części kraju ma mocne wpływy kambodżańskie, tajskie i chińskie (w związku z handlem i imigrantami). Mieszkańcy południa preferują smaki słodkie (uzyskiwane dzięki dodatku cukru lub mleczka kokosowego) i ostre (używa się papryczek chili).

Z tej części kraju wywodzą się suszone ryby i rybne sosy. Preferuje się tutaj owoce morza, proste metody przyrządzania posiłków oraz większe lub mniejsze przystawki.

Zwyczaje

W efekcie wpływów chińskich, w Wietnamie używa się pałeczek i łyżek. Wiele dań (na przykład ciasta) zawija się w liście bananowca lub liście kokosowe. W przypadku jedzenia w towarzystwie osób starszych, młodsi Wietnamczycy zawsze proszą starszych, by jedli pierwsi.

Typowy posiłek rodzinny

Typowy wietnamski posiłek (obiad lub kolacja) zawiera ryż gotowany na parze, zupę jedzoną z ryżem, danie mięsne lub rybne i danie wegetariańskie (smażone w woku lub gotowane).

Wietnamczycy nie podają osobnych porcji. Całe jedzenie stawia się pośrodku. Każdy członek rodziny ma małą miskę i pałeczki, którymi nabiera sobie jedzenie ze stołu w czasie posiłku.

 

 



Orient Travel Sp. z o. o.

tel. 32 78 58 075, tel. 505 422 377, fax. 32 78 58 076, infolinia. 801 011 081, e-mail: office@orientravel.pl

siedziba/registered office: ul. Warszawska 36, 40-010 Katowice, POLAND
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Katowicach Wydział Gospodarczy KRS 0000346859
NIP/tax reg. no.: 9542693582 REGON/company reg. no.: 241490434
Kapitał zakładowy/share capital: 55 000 zł

Strona Główna | O Firmie | Wycieczki | Oferta | Kontakt | Nasi agenci | Dla agentów
Copyright © 2006-2016 | Wszelkie prawa zastrzeżone dla Orient Travel | shudokanaikido.pl

Historia Chin | Geografia Chin | Klimat Chin | Ludność Chin | Chińska Kuchnia | Chiny - Wskazówki dla podróżnych | Historia Filipin | Geografia Filipin | Klimat Filipin | Ludność Filipin | Filipińska Kuchnia | Filipiny - Wskazówki dla podróżnych
Historia Indii | Geografia Indii | Klimat Indii | Ludność Indii | Indyjska Kuchnia | Indie - Wskazówki dla podróżnych | Historia Japonii | Geografia Japonii | Klimat Japonii | Ludność Japonii | Japońska Kuchnia | Japonia - Wskazówki dla podróżnych
Historia Tajlandii | Geografia Tajlandii | Klimat Tajlandii | Ludność Tajlandii | Tajska Kuchnia | Tajlandia - Wskazówki dla podróżnych

Chiny wycieczki dla firm | Chiny incentive | Chiny wyjazdy motywacyjne | Chiny wycieczki objazdowe | Wycieczki Indie | Wycieczki do Indii | Wycieczki Sri Lanka

experiencepoland.eu | Wynajem samolotów | Wizy do Indii | Wizy do Rosji | Stronę obsługuje studiotomcom.pl