Pośrednictwo wizowe – Laos

Z dniem 01.05.2010r. Ambasada Laosu zawiesiła swoją działalność na terenie Polski. Wizy uzyskuje się na granicy lub w Ambasadzie Republiki Laosu w Berlinie.

Wymagane dokumenty:

  • 2 fotografie (biometryczne zdjęcie paszportowe – kolorowe, 3,5 cm x 4,5 cm, twarz na wprost, na białym tle)
  • wypełniony wniosek wizowy
  • paszport
  • kopia biletu lub rezerwacji lotniczej w obie strony

Wniosek wizowy musi zawierać dokładne odpowiedzi na wszystkie zawarte w nim pytania.


W celu uzyskania wizy paszport powinien być ważny minimum 6 miesięcy od daty zakończenia wycieczki i posiadać przynajmniej 1 wolną stronę na wklejenie wizy.

Wzór formularza wizowego
wypełnianego na lotnisku
Laos

Wiza jest wydawana na 15 lub 30 dni, wizę można dwukrotnie przedłużyć w Urzędzie Migracyjnym w Vientian (każdorazowo o jedne miesiąc). Wymagane jest umotywowanie wniosku. Za każdym razem należy sprawdzić, czy do paszportu zostały wbite odpowiednie stemple.

Przejścia graniczne, na których stale można uzyskać wizę laotańską:

  • lotnisko międzynarodowe w Vientian
  • lotnisko międzynarodowe w Luang Prabang
  • graniczny Most Przyjaźni Mittabhap na rzece Mekong

Na pozostałych lądowych przejściach granicznych z Laosem mogą wystąpić czasowe ograniczenia w wydawaniu wiz.

O wizę turystyczną ubiegać można się również w tradycyjny sposób w Ambasadzie Republiki Laosu w Berlinie. Przyjmowane są tam również dokumenty dotyczące innego rodzaju wiz, jak np. wiz biznesowych lub wiz dla dyplomatów i urzędników państwowych.

Wymagane dokumenty:

  • 1 fotografia (biometryczne zdjęcie paszportowe – kolorowe, 3 cm x 4 cm, twarz na wprost, na białym tle)
  • wypełniony wniosek wizowy
  • paszport
  • kopia biletu lub rezerwacji lotniczej w obie strony

w przypadku ubiegania się o wizę służbową – wymagane są 2 fotorafie oraz dodatkowe dokumenty od partnera biznesowego lub instytucji zapraszającej – pismo przewodnie z firmy delegującej zawierające cel i czas trwania wizyty, deklaracja pokrycia kosztów oraz oficjalne zaproszenie z Laosu potwierdzone przez odpowiedni organ (MSZ)

Wniosek wizowy musi zawierać dokładne odpowiedzi na wszystkie zawarte w nim pytania.

W celu uzyskania wizy paszport powinien być ważny minimum 6 miesięcy od daty zakończenia wycieczki i posiadać 1 wolną stronę na wklejenie wizy.

Formularz wizowy
Laos

Niezbędne dokumenty dotyczące procedury wizowanie należy dostarczyć do Ambasady nie wcześniej niż 50 dni przed planowanym wyjazdem.

Termin oczekiwania na wydanie wizy:

  • 3-5 dni

Obliczając czas oczekiwania na wizę uwzględnić należy kilka dodatkowych dni na dostarczenie i odebranie dokumentacji, a także dni przyjmowania i wydawania dokumentów wizowych przez Ambasadę Republiki Laosu.

Ambasada Republiki Laosu – Wydział Konsularny

Bismarckallee 2A, 14193 Berlin, Niemcy

  • poniedziałek 09:00 – 12:00
  • wtorek 09:00 – 12:00
  • środa 09:00 – 12:00
  • czwartek 09:00 – 12:00
  • piątek 09:00 – 12:00

* Za wyjątkiem laotańskich i niemieckich świąt.